fbpx

Huawei Mate 10 Pro – Unboxing i prvi dojmovi

Huawei, treći po broju isporučenih uređaja proizvođač u svijetu, s tendencijom da prestigne drugoplasirani Apple, nedavno je predstavio top model za ovu godinu – Huawei Mate 10 Pro. Model kojeg imamo testu nosi oznaku Pro, što znači da se radi o istinskom top modelu, a od «običnog» Mate 10 razlikuje se čak i fizički.

Huawei Mate 10 Pro donosi donekle drukčiji pristup nego prethodnici kao npr. Mate 9 ili Mate 8. Naime, ove su godine u trendu novi, izduženi zasloni, omjera stranica 18:9, koji nije zaobišao ni Huawei. Isto tako, stanjivanje okvira kućišta dodatno je smanjilo gabarite uređaja, tako da novi Mate više ne spada u «phablet» kategoriju kao devetka ili osmica.

S novim Matom stiže i nova generacija Kirin procesora, izrađenog u Huaweijevim pogonima. Tu su 6 GB RAM-a 64 ili 128 GB interne memorije, nova 20+12 MP kamera , IP67 certifikat, dakle potpuna zaštita od vode i prašine, kao i Android 8.0 Oreo.

Kao što je u uvodu rečeno, Huawei Mate 10 Pro je uređaj fizički manji od prethodnika, što se najviše primijeti u širini (4,4 milimetra). Mate 10 Pro je manji, kompaktniji, lakši i zahvaljujući odličnom omjeru zaslona i mesa, atraktivniji. Testni primjerak je stigao u zlatno-bakrenoj boji, koja mi se osobno baš i ne sviđa, no što je tu je. Vjerujem da su crni ili npr. plavi atraktivniji. Mate 10 Pro, ne samo da se razlikuje od prethodnika, već i od «običnog» Mate 10 modela, koji dolazi sa starim 16:9 omjerom zaslona, pa je od njega zato mrvicu dulji, ali uži i tanji.

Sukladno tradiciji, Mate 10 Pro dolazi u izvrsnom metalnom kućištu s vrhunskom kvalitetom izrade, ali sada i s IP67 certifikatom otpornosti na vodu i prašinu, što je kod prethodnika bio značajan minus u usporedbi s konkurencijom.

Metalni okvir je osnova kućišta, ali je na stražnjoj strani ipak prisutno staklo, koje je na sva četiri ruba zaobljeno. Ovakvu koncepciju do sada nismo vidjeli ni na jednom drugom uređaju, ali moram priznati da izgleda izvrsno. To zaobljenje mu omogućuje bolje ležanje u ruci, ali to sa sobom donosi i veće mogućnosti oštećenja.

Fizičke tipke nalaze se na uobičajenim mjestima, dakle na desnom boku, dok je na lijevom ladica za SIM karticu. Na vrhu imamo infracrveni port i mikrofon za otklanjanje buke, a na dnu uobičajene stavke kao što su USB-C utor, mikrofon i vanjski zvučnik.

Sad dolazimo do najgoreg dijela, a to je nedostatak 3,5 mm audio utora. Dakle, pomodni trend izbacivanja ovog detalja zahvatio je i Huawei, i to definitivno moramo okarakterizirati kao nedostatak. Dakle, za korištenje slušalica bit će vam potreban i adapter, koji u kutiji testnog primjerka nije bio prisutan, no u Huaweiju kažu da ga isporučuju.

Na poleđini nalazimo dvostruku kameru s bljeskalicom i čitač otisaka prstiju kojeg je lako dohvatiti. Usput spomenimo da je čitač vrlo brz i precizan, čak bih rekao jedan od najbržih koje sam do sada imao prilike isprobati. Sve u svemu uređaj u ruci leži izvrsno. Poleđina čak nije ni klizava, a prodajno pakiranje sadrži i originalnu silikonsku maskicu. Problema s rukovanjem nema, dapače, iskustvo je istovjetno onom na klasičnom 5,5-inčnom uređaju.

Related posts