Nova Samsung baterija bi mogla trajati i do 7 dana

Nova Samsung baterija

Nova Samsung baterija bi mogla biti idealno rješenje za osobe kojima je potrebna dugotrajnija baterija na mobilnim uređajima. Uprkos trenutnoj krizi poluprovodnika, Samsung i IBM su pronašli način kako da produže trajanje baterije na pametnim telefonima i tako izvuku maksimum iz njih. Navodno, nova baterija bi mogla trajati čak i do 7 dana!

Ove dvije kompanije su najavile takozvani Vertical Transport Field Effect Transistors (VTFET), što je ustvari novi način slaganja tranzistora na čip. Trenutni način je horizontalno slaganje tranzistora na površinu poluprovodnika. Međutim, VTFET bi omogućio vertikalno slaganje tranzistora pri čemu bi se omogućio efikasniji protok struke. Prema tvrdnjama Samsunga i IBM-a, novi način bi rezultirao dvostruko većim performansama. U isto vrijeme, poluprovodnici bi pomogli uštedi električne energije do 85%.

Samsung baterije

Trenutno, Samsung S21 Ultra ima kapacitet baterije od 5,000 mAh, dok S21 Plus je malo slabiji sa kapacitetom od 4,800 mAh. Jedan od najpopularnijih mobitela A serije, Samsung Galaxy A52s 5G, također dolazi sa velikim kapacitetom baterije od 4,500 mAh. Iako većina Samsung mobilnih uređaja dolazi sa velikom baterijom, trajanje baterije i nije baš impresivno.

Obzirom na to da je korejska kompanija lider na tržištu displeja, svi Samsung mobitelu su opremljeni velikim ekranima koji nude visoke rezolucije i nevjerovatnu kvalitetu slike. Nažalost, ekrani su najveći potrošači baterije, tako da će jedan od najvećih izazova za Samsung biti kako smanjiti njihovu potrošnju električne energije.

Razvoj nove tehnologije

Pored mobilnih telefona, nova tehnologija poluprovodnika će znatno poboljšati rad računara, laptopa, servera itd. Smanjenje potrošnje električne energije bi, u teoriji, trebalo da smanji i temperaturu aktivnih komponenata. Sa nižim temperaturama, komponente će moći da rade puno brže i efikasnije.

Prema Mooreovom zakonu, broj tranzistora se udvostručuje svake dvije godine.
Prema Mooreovom zakonu, broj tranzistora se udvostručuje svake dvije godine.

Nova VTFET tehnologija je veliko otkriće, ali vjerovatno neće biti rasprostranjena još nekoliko godina. Dobra vijest je da IBM i Samsung nisu jedine kompanije koje rade na razvijanju nove tehnologije poluprovodnika. Intel također razvija novu tehnologiju koja bi povećala broj tranzistora za 50%. Iako je trenutno aktivna kriza poluprovodnika, razvoj nove tehnologije će omogućiti nastavak Mooreovog zakona koji je tačno predvidio upotrebu i broj poluprovodnika u novijim čipovima.

Korpa
Vaša korpa je trenutno prazna.
Nastavite kupovini