Xiaomi 14 i 14 Pro

Objavljeno:
Xiaomi 14 i 14 Pro

Novi Xiaomi pametni telefon za sada je izašao samo u Kini dok izlazak na evropsko tržište se očekuje u početku 2024. godine, ako je vjerovati dosadašnjem iskustvu prethodnih modela.

Xiaomi 14 i 14 Pro imaju sličan dizajn prethodnih modela uz male izmjene. Oba telefona imaju izgled iPhone, ravne stranice uz blago zakrivljenje ivica. Veličina osnovnog modela je 6.36 inchi dok Pro verzija je nešto veća sa svojih 6.73 incha.

Oba modela koriste OLED ekrane sa brzinom osvježavanja od 120Hz, nevjerovatnih 3000 nitsa je vrhunac osvjetljenja što ih čini jednim od najosvjetljenijih ekrana u smartphoneima. Xiaomi 14 ima rezoluciju od 2670 x 1200 a veći Xiaomi 14 Pro ima i veću rezoluciju od 3200 x 1440. Oba displeja radit će glatko i prikazivati sadržaj bez zastajanja.

Modeli dolaze u različitim bojama pa tako izbor za Xiaomi 14 je: Jade Green, Black, White, and Snow Mountain Pink. S druge strane, boje za Xiaomi 14 Pro su: Black, Silver, Jade Green and Titanium.

Što se tiče hardvera, Snapdragon 8 Gen 3 će pokretati oba telefona što znači da će ovo biti jedni od najbržih uređaja na tržištu. Tako da, igranje igrica koje su grafički intenzivne, multitasking ili uređivanje videa u pokretu neće biti problem s ovim telefonima.

Telefoni imaju opciju od 16GB RAM memorije, dok Xiaomi 14 ima opciju i od 8GB. Memorija za pohranu podataka kreće od 256GB do 1TB.

Trajanje baterije je jako slično. Kapacitet manjeg Xiaomi 14 modela je 4610 mAh, a u Xiaomi 14 Pro modela je 4880 mAh. Razlog sličnog trajanja je veličina većeg ekrana u Pro verzije kojoj treba više energije za pokretanje i korištenje uređaja. Veća razlika se može primjetiti pri punjenju uređaja jer za punjenje "običnog" modela koristi se punjač snage od 90W dok za Pro verziju se koristi punjač od 120W snage. Bez obzira na razliku, oba punjača su snažna i brza. Važno za napomenuti je da oba modela podržavaju wireless punjenje do 50W snage.

Baš kao što smo vidjeli kod serije 13, kamere su definitivno vrhunac ovih pametnih telefona. Oba modela imaju niz trostrukih kamera na stražnjoj strani sa svakim senzorom koji snima fotografije od 50 MP. Objektivi su 14mm, 23mm i 75mm ekvivalentni na oba uređaja

Zanimljivo je da ovaj put ne postoji opcija senzora od 1 incha, jer oba telefona nude manji senzor od 1/1,3 incha na svojoj glavnoj kameri. To je zato što koriste potpuno novi senzor, nazvan Hunter 900, za koji se kaže da može uhvatiti više svjetla bez potrebe za fizičkom veličinom. Osim toga, otvor blende je otvoren do f/1.6 na Xiaomi 14 i f/1.4 na 14 Pro, tako da ne biste trebali izgubiti ni na tom lijepom bokeu (japanska riječ za zamagljenje).

Ono čime se Xiaomi 14 Pro ističe je to što nudi podesivi otvor blende, koji se može postepeno mijenjati od f/1.4 do f/4.0, omogućavajući korisniku da ima veću kontrolu nad dubinom polja ili brzinom zatvarača, ovisno o njihovim potrebama .

To je velika nadogradnja čak i u odnosu na Xiaomi 13 Ultra, koji može prelaziti između f/1.9 i f/4.0, jer ovaj put možete podesiti otvor blende u koracima, umjesto da birate jedno ili drugo.